Mostanra sikerült stabilizálni a szerbiai piac ellátottságát liszttel azt követően, hogy a koronavírus jelentette fenyegetés kezdetén mintegy 400 százalékkal emelkedett meg a kenyérnekvaló iránti kereslet az üzletekben – jelentette ki Branislav Nedimović földművelésügyi miniszter.

A tárcavezető azt is kiemelte, hogy van elég búza is, nemcsak a hazai szükségleteket lehet kielégíteni, de még a boszniai Szerb Köztársaság megsegítésére is jut.

„Az egész térséget el tudjuk látni élelmiszerrel. Volt egy kis anomália a tejipar terén, mert a kis tejüzemek sajtokat és kajmakot gyártott a vendéglők és szállodák számára, azonban ahogy az a fajta kereslet megszűnt, a kis tejüzemek is elkezdték csökkenteni a tej felvásárlási árát. Ezért azonnal beavatkoztunk a folyamatokba” – mondta a miniszter a Pink TV adásában.

A piacok bezárása kapcsán a tárcavezető felszólította a mezőgazdasági termelőket, különösképpen a zöldségféléket termelőket, hogy legyenek megértéssel a helyzet iránt, s később majd az állam is megértéssel lesz irántuk különböző gazdasági intézkedésekkel.

„Szombattól zárva vannak a kültéri piacok és a csarnokok egyaránt. Nagyon fontos, hogy megkezdjük a koronavírus-járvány terjedése elleni küzdelem legfontosabb fázisába és megakadályozzuk a piacokon az emberek gyülekezését.

Nedimović mindenkit felszólított, hogy tartsa tiszteletben a kijárási tilalmat, amely hétvégén 15-05 óra között van érvényben, hétköznap pedig 17-05 között.